zaterdag 14 juli 2012

Opruimen!





In een enorme hal van het afvalverwerkingsbedrijf Twence is een concert van het Twents Jeugd Symphonie Orkest. Aangeboden door Twence, in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. De akoestiek is wonderbaarlijk prettig, met een nagalm die lijkt op die van een grote kathedraal. Het orkest speelt lekker, al moest het concert een keer onderbroken worden voor de regen, die via een roffel op het aluminium dak liet weten dat uiteindelijk de natuur toch haar wil oplegt aan de mens. Maar al met al een prachtige ervaring, niet in het minst ontroerend natuurlijk doordat dochterlief een fagotsolo speelde.

Afval wordt een serieuze bedrijfstak, waar serieus geld in omgaat. Dat is al een tijdje zo, en dat wordt alleen maar meer. "Groen" levert "geld" op. Eigenlijk stemt me dat wel optimistisch. Even idealiserend, en afziend van alle excessen die er helaas in overvloed zijn: je kan geld zien als een omgekeerde energiestroom. Iets wat je krijgt als je ergens energie in stopt, en wat je weer kan gebruiken zoals je zelf wil. En opruimen kost nou eenmaal energie, zeker als je het anderen wil laten doen, wat iedere ouder van de puber-jeugdorkestleden ongetwijfeld heeft ervaren.

Dat er nu een industrie ontstaat rond het milieu geeft hoop: het betekent dat er anderen zijn die er brood in zien om onze rommel op te ruimen, en als je het beter, sneller of goedkoper doet dan de concurrent heb je meer voordeel. Financiƫle winst, de drijfveer van velen, leidt zo tot milieu-winst. Het eigenbelang van de opruimers werkt vast beter dan een vaderlijk (overheids)vingertje - zoals overigens ook iedere ouder-van-een-puber weet ...

Geen opmerkingen: